RUGBRØD

Ingredienser:

  • 1 l kærnemælk
  • 50 g gær
  •   spsk. salt
  • 150 g hørfrø
  • 100 g solsikkefrø
  • 100 g rugkerner
  • 450 g grahamsmel
  • 450 g rugmel
  • Gæren røres ud i den kolde kærnemælk. Herefter blandes salt, frø og kerner i.

    Til sidst æltes eller røres melet i. 1 stor eller 2 små forme smøres grundigt, og dejen kommes heri, og ridses på kryds og tværs for at brødet ikke skal revne under bagningen.

    Formen(e) sættes i en kold ovn, som sættes på 175oC i ca. 2 timer og 20 min. (lidt mindre hvis man bruger 2 forme eller det er en varmluftovn).

    Efter 3/4 til 1 time er brødet hævet og blevet lidt sprødt i overfladen. Herefter plejer jeg at lægge et stykke stanniol over, så det ikke bliver for hårdt.

    Efter yderligere 1 time plejer jeg at tage det ud af formen, og lægge det ind i ovnen igen uden stanniol. Herefter vil det så opnå en lidt sprød skorpe hele vejen rundt. En yderligere fordel herved er, at man med mellemrum kan mærke på brødet, om man synes det skal have lidt mere. Det bliver en lille smule fastere, når det er kølet af.

    Jeg selv plejer at skære de første skiver ca. 1 time efter, at det er taget ud.

    VELBEKOMME